Bekkenfysiotherapie

De bekkenfysiotherapeut is dankzij een aanvullende opleiding gespecialiseerd in het behandelen van klachten van buik(organen), bekkenbodem, bekken en lage rug. De spieren van lage rug, buik en bekken spelen een rol bij houding en bewegen. Daarnaast hebben de bekkenbodemspieren een belangrijke rol bij vrijen, plassen en ontlasten. Klachten in het gebied van bekken, buik en bekkenbodem komen voor bij mannen en vrouwen.

Wat doet een bekkenfysiotherapeut?

De bekkenfysiotherapeut houdt zich bezig met voorlichting, begeleiding, preventie en behandeling van onderstaande klachten;

  • ongewild verlies van urine en/of ontlasting;
  • niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten;
  • moeizaam kwijt kunnen van ontlasting;
  • verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen;
  • pijn in de onderbuik, lies, geslachtsdelen of rond de anus;
  • pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem;
  • begeleiding bij operaties in de onderbuik;
  • bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond de zwangerschap en bevalling;
  • bij gezonde zwangeren is de begeleiding met name gericht op preventie van bekkenpijn en bekkenbodemdysfuncties.

Veel klachten zijn te herleiden tot een disfunctie van de bekkenbodem spieren. Dit kan met betrekking tot de bekkenbodem betekenen dat het gaat om te weinig spierkracht, onvoldoende bestuurbaarheid of een teveel aan spierspanning in de bekkenbodem. Aan de hand van een gesprek en een bekkenfysiotherapeutisch onderzoek, zal de therapeut vaststellen wat de oorzaak van uw klachten is en bepalen welke therapie het meest geschikt is voor u en samen met u een behandelplan opstellen.

Vrije toegang / Verwijzing

Voor bekkenfysiotherapie hoeft u, net als bij fysiotherapie, géén verwijzing van huisarts of specialist te hebben. Behandeling vindt plaats in de praktijk en indien nodig aan huis. Denk hierbij aan zwangere vrouwen met veel pijnklachten en vrouwen die net bevallen zijn.

Vergoeding

De zorgverzekeraar vergoedt de bekkenfysiotherapeutische behandeling over het algemeen als u voor fysiotherapie verzekerd bent met een aanvullende verzekering. De behandeling van urineverlies wordt vergoed uit de basisverzekering, bij sommige zorgverzekeraars is daarvoor een verwijzing van een arts of specialist naar de bekkenfysiotherapeut nodig. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden. Vergoedingen uit de basisverzekering maken aanspraak op uw eigen risico.

Contactpersoon

Neem voor meer informatie contact op met één van de volgende specialisten: