Manuele therapie

Manuele therapie is een erkend specialisme binnen de algemene fysiotherapie. Door het toepassen van handgrepen aan het lichaam herstelt de manueel therapeut gestoorde gewrichtsfuncties in zowel de wervelkolom als in armen en benen. In veel gevallen wordt dit gevolgd door oefeningen. om de algehele belastbaarheid naar het gewenste (top)sportniveau te krijgen.

De manueel therapeut

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na de opleiding voor fysiotherapie een 3 jarige masteropleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van gewrichten en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om te inventariseren en te beoordelen wat het probleem en de oorzaak van de klachten is.

Wat doet een manueel therapeut?

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds lichaamshouding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke, passief mobiliserende of manipulerende technieken. De effecten van manuele therapie zijn meestal direct na de behandeling merkbaar, bewegen gaat gemakkelijker en er is vaak een afname van pijn. Meestal is zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met gedoseerde impulstechnieken. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid. Patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.

Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van oefentherapie, instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen. Uiteraard is het resultaat van de behandeling tevens afhankelijk van de inzet van de cliënt zelf.

Enkele voorbeelden van indicaties

– Hoofd- en nekpijn, al dan niet in combinatie met slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
– Nek- en schouderklachten eventueel in combinatie met uitstraling naar de armen
– Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib en borstpijn
– Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
– Bepaalde vormen van duizeligheid
– Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten
– Artrose (slijtage van gewrichten)
– Heup-, knie-, enkel-, voet- of teenklachten
– Schouder-, elleboog-, pols-, duim- of vingerklachten

Vrije toegang / Verwijzing

Voor manuele therapie hoeft een cliënt, net als bij fysiotherapie, géén verwijzing van huisarts of specialist te hebben. Dit noemt men Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie (DTF). Voor aandoeningen die op de chronische lijst staan is wel een verwijzing nodig.

Vergoeding

Het aantal behandelingen fysio- en manuele therapie dat de zorgverzekeraar vergoed is afhankelijk van het aanvullend pakket dat de cliënt gekozen heeft. Voor personen jonger dan 18 jaar zit manuele therapie in het basispakket. Zonder aanvullende verzekering krijgt de cliënt de nota toegestuurd.

Contactpersoon