Ademhaling en stress

Levend in een permanente staat van alarm, onder druk van de 24 uur prestatiemaatschappij, met targets, deadlines en verplichtingen en vooral veel “moeten “ zijn we geconditioneerd in een zeer ongezond adempatroon. Tal van chronische klachten, welke na een rondgang in het medische circuit niet geduid kunnen worden vinden hun oorzaak in een oneigenlijk gebruik van onze ademhaling. Recent wetenschappelijk onderzoek aan het UMC Radboud in Nijmegen heeft aangetoond dat specifieke ademtechnieken zelfs het immuunsysteem kunnen activeren. Stress en ademhaling kennen dus een sterke relatie. Om stress te reguleren vormt de ademhaling de sleutel.
Ik geef u inzicht in wat stress mentaal en fysiek doet en welke mechanismen daar achter zitten .Er wordt een ademanalyse gemaakt. De praktische ademoefeningen worden op het scherm van bio feedback apparatuur direct zichtbaar gemaakt en tonen wat een juist adempatroon doet met stress. De oefeningen zijn eenvoudig aan te leren en direct toepasbaar in de dagelijkse praktijk.

Ademhaling en sport

In de sport wordt dikwijls gewerkt met zogenaamde verkeerde ademsteunpunten, waardoor er onnodig te veel kracht wordt uitgeoefend op de spieren. Inefficiënt ademen en ademobstructies zorgen voor mindere prestaties, mindere focus, meer stress en meer blessures. Efficiënt gebruik van de adem in de sport is tamelijk eenvoudig aan te leren en de oefeningen zijn makkelijk in te passen in trainingsprogramma’s. Naast prestatieverbetering leren deze oefeningen je ook de stress en angst gedurende lichamelijke inspanning beter te controleren, zodat helder en adequaat handelen mogelijk blijft.

Contactpersoon

Neem voor meer informatie contact op met één van de volgende specialisten:

Kijk voor meer informatie op Health-Ki.nl

Breath Control in Crossfit

Breathing Analysis and Heart Rate Variability(HRV)